torsdag 26 september 2013

Kommunikation onsdag 11/9 (v.37)

I dag fördjupar vi oss i kommunikationsmodellen genom att titta närmare på mottagare och meddelande. Om man ska säga något om vad som händer när människor uppfattar meddelanden måste man också veta lite grann om hur vår hjärna fungerar.

Inom psykologin pratar man om perception. Perception är de processer i hjärnan som är aktiva när vi försöker tolka sinnesintryck: det vi hör, ser, känner... Mycket av detta sker helt omedvetet. Om du till exempel blundar och verkligen lyssnar så lägger du plötsligt märke till ljud som du inte lade märke till förut. Men din hjärna har lagt märke till dem. Hjärnan är nämligen ständigt vaken. Däremot leder inte alla sinnesintryck till en reaktion - det skulle vara alldeles för arbetsamt för vår kropp! Hjärnan gör därför ett urval av vad vi ska reagera på och vad vi kan strunta i.

Ibland gör urvalet att vi lägger till information utifrån vad vi tror att vi vet och kan. Till exempel går det att läsa denna mening:



Hjärnan kompenserar för den information som inte finns, baserat på vad vi redan kan och vet.

Ibland gör urvalet att vi drar ifrån information i stället. Det kan leda till att vi inte alltid registrerar och uppmärksammar det som faktiskt finns där. Ett bra exempel på detta ger Henrik Fexéus i TV-serien Hjärnstorm. Följ hans instruktioner noga!


Om du missade denna lektion, skriv en reflektion kring inlägget och filmen i forumet på Fronter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar